10 Συμβουλές αγοράς από το blackout.gr πριν κάνετε τις αγορές σας.
1. Αναζητήστε την πιο συμφέρουσα τιμή, τσέκαρε τις αξιολογήσεις και υπολόγισε τις χρεώσεις
Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες ηλεκτρονικά καταστήματα, μέσω των οποίων μπορείς να βρεις οποιοδήποτε προϊόν κι αν αναζητάς. Οι μηχανές αναζήτησης, όπως το www.blackout.gr, σου δίνουν τη δυνατότητα να συγκρίνεις και να ανακαλύπτεις τις πιο συμφέρουσες τιμές για τα προϊόντα που σε ενδιαφέρουν, για να κάνεις τις online αγορές σου πιο εύκολα και πιο έξυπνα!
2. Μάθετε όλα όσα χρειάζεται για τη διαδικασία επιστροφής κάθε e-shop.
Η διαδικασία επιστροφής αγορών στα online shops διαφέρει, γι' αυτό καλό θα ήταν να διαβάζετε την πολιτική που ακολουθεί το καθένα – το χρονικό περιθώριο κυμαίνεται από 15 μέχρι 60 μέρες. Συνήθως, μέσα στο πακέτο κάθε online αγοράς υπάρχει ένα έντυπο που αφορά την επιστροφή της και χρειάζεται να το φυλάξετε μέχρι να βεβαιωθείτε πως θα την κρατήσετε. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας ως καταναλωτών, ειδικά σε ό,τι αφορά επιστροφές χρημάτων.
3. Μάθετε τους όρους ακύρωσης/επιστροφής και διεκπεραίωσης των καταγγελιών
Πολλές φορές υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να επιστρέψετε το προϊόν που αγοράσατε για διάφορους λόγους. Ελέγξτε την ιστοσελίδα για τις πολιτικές ακύρωσης και επιστροφής. Να είστε βέβαιος ότι έχετε ελέγξει για τα εξής:
- Ποιος πληρώνει τα μεταφορικά;
- Υπάρχει κάποιο όριο χρόνου για την επιστροφή/ακύρωση;
- Υπάρχει κάποιος αριθμός τηλεφώνου ή κάποιο e-mail για τις καταγγελίες;
- Είναι εύκολο να σας παραχθούν υπηρεσίες επισκευής;
- Υπάρχει εγγύηση για το προϊόν;
4. Επιλέξτε μόνο κρυπτογραφημένα sites
Ένα site ηλεκτρονικού εμπορίου δεν παρέχει απαραίτητα τις ιδανικές συνθήκες για ασφαλές online shopping. Χρειάζεται να περιορίσετε τις αγορές σας σε κρυπτογραφημένα sites και μόνο όταν είστε συνδεδεμένοι σε αξιόπιστο δίκτυο WiFi. Για να καταλάβετε αν ένα site είναι κρυπτογραφημένο, αναζητήστε το σύμβολο του λουκέτου στη γραμμή URL, καθώς και δίπλα στο όνομα του δικτύου WiFi. Επιπλέον, μπορείτε να έχετε μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας σχετικά με τα προσωπικά σας στοιχεία, και ιδιαίτερα της κάρτας σας, αν το site περιλαμβάνει πιστοποιητικό SSL – θα το καταλάβετε αν το URL ξεκινά με https:// αντί για το συνηθισμένο http://.
5. Προστατέψτε τα προσωπικά σας στοιχεία
Είναι φυσιολογικό τα ηλεκτρονικά καταστήματα να ζητούν περαιτέρω πληροφορίες για εσάς ή προτιμήσεις σας, έτσι ώστε να κάνουν τη διαδικτυακή αγοραστική εμπειρία σας πιο προσωποποιημένη. Ωστόσο, αν ζητούν περισσότερες πληροφορίες απ' όσες θα έπρεπε –για παράδειγμα, το PIN της κάρτας σας ή το ΑΦΜ σας–, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
6. Δημιουργήστε μοναδικούς κωδικούς για κάθε site
Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό για κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα από το οποίο κάνετε τις αγορές σας. Έτσι, σε περίπτωση που οι πληροφορίες σας «κλαπούν» από ένα site, δεν θα μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε όλα τα υπόλοιπα.
7. Κάντε εγγραφή στα e-shops που σας ενδιαφέρουν
Εγγραφόμενοι στα newsletters των online καταστημάτων που σας ενδιαφέρουν θα λαμβάνετε διάφορες exclusive πληροφορίες, όπως ανακοινώσεις για νέες συλλογές ή προϊόντα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα στα φυσικά καταστήματα. Επίσης, θα μπορείτε να μαθαίνετε πρώτοι για προσφορές και εκπτώσεις, ενώ αρκετές φορές ενδεχομένως να λαμβάνετε και κωδικούς για έκπτωση στις αγορές. Μάλιστα, πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα προσφέρουν έκπτωση στις πρώτες σας αγορές, αν γραφτείτε στα newsletters τους.
8. Διαβάστε τα reviews
Αν πρόκειται να πραγματοποιήσετε μια online αγορά για την οποία δεν νιώθετε ιδιαίτερα σίγουροι, μπορείτε να αναζητήσετε τη γνώμη άλλων καταναλωτών. Σε πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα θα βρείτε κριτικές όχι μόνο για το ηλεκτρονικό κατάστημα αλλά και για κάθε προϊόν ξεχωριστά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τα υλικά, την ποιότητα, τη γραμμή ενός ρούχου αλλά και το πόσο ευχαριστημένους άφησε άλλους που το αγόρασαν.
9. Κρατήστε τις αποδείξεις των αγορών σας
Είναι αρκετά σημαντικό, μετά από κάθε σας αγορά, να αποθηκεύετε την online απόδειξη που συνήθως στέλνεται στο e-mail σας, σε περίπτωση που γίνει κάποιο λάθος. Επίσης, είναι το αποδεικτικό στοιχείο σε περίπτωση που η αγορά δεν φτάσει ποτέ στα χέρια σας ή χαθεί. Αφού αποθηκεύσετε την online απόδειξη, καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε πως τα χρήματα που βγήκαν από τον τραπεζικό σας λογαριασμό είναι όσα πληρώσατε για τις αγορές σας και όχι περισσότερα.
10. Σύγκριση προϊόντων
Συγκρίνετε την τιμή του προϊόντος που ψάχνετε με εκείνο παρόμοιων αντικειμένων που πωλούνται αλλού. Αν η τιμή είναι πολύ διαφορετική, δώστε προσοχή. Κάντε μια έρευνα σχετικά με τον πωλητή, ειδικά αν δεν τον γνωρίζετε και αν είναι η πρώτη φορά που κάνετε αγορά από το συγκεκριμένο site και ρωτήστε για την κατάσταση του προϊόντος.
11. Εγγύηση blackout.
To blackout.gr εργάζεται για την σωστή λειτουργία των συναλλαγών μεταξύ των εμπόρων που παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και τους χρήστες οι οποίοι προμηθεύονται προϊόντα.